Chystáte sa na dovolenku do Turecka? V tom prípade sa oplatí vedieť, ktoré miesta určite navštíviť, a čo ochutnať. Turecko sa síce preslávilo najmä populárnym kebabom, no ten nie je ani zďaleka to najzaujímavejšie a najchutnejšie jedlo, ktoré tu môžete ochutnať.
Turecká kuchyňa je známa množstvom zeleniny, exotickými koreniami a jahňacím mäsom. Po dobrom obede nesmie chýbať ani šálka kvalitného čaju.
Mäsové guľky po na turecký spôsob
Na tureckej dovolenke určite nezabudnite ochutnať mäsové guľky s názvom Kofte. Ich prenikavá vôňa vás bez problémo privedie priamo k stánku, alebo reštaurácii kde sa tento pokrm podáva. Môžete si na nich pochutnať v kominácii s ryžou, alebo zeleninovým šalátom, no i zabalené v placke. Tak ako to už pri jedle býva, tieto mäsové guľky pripravujú rôznym spôsobom. Preto sa vám môže stať, že kofte v jednej reštaurácii, bude chutiť úplne odlišne, ako v stánku na ulici.
Tureckú kuchyňu, by sme mohli označiť ako spojenie arabskej, stredomorskej, ázijskej a kaukazskej gastronómie.
Turecká „pizza“
Turecká pizza nie je úplne pizzou. Zvykne sa však takto označovať, pretože zloženie tohto jedla pizzu naozaj trochu pripomína. Pokrm s názvom pide, vám môže na prvý pohľad pripomínať náš klasický zapekaný pizza rožok. Zo špeciálneho cesta sa najprv vytvaruje rožok v tvare loďky. Na vrchu nájdete zapečené vajíčko. Vo vnútri tejto loďky môže byť čokoľvek od kreviet, cez rôzne syry až po salámu.
Pripravte sa na to, že turecké reštaurácie zvyčajne ponúkajú jeden druh jedál. Vďaka tomu však ochutnáte naozajstnú kvalitu.
Sladko za ušami
Medzi slávne turecké pokrmy, patrí baklava. Ide o dezert, ktorý sa pripravuje z orechov, medu a sirupu. Pripravte sa na poriadnu dávku kalórií a sacharidov. Ak držíte diétu, pri baklave ju určite porušte, z tejto krajiny totiž nemôžete odísť bez toho, aby ste ju ochutnali.