S marakujou, alebo „passion fruit“, sa v našich obchodných reťazcoch stretnete čím ďalej, tým častejšie. V slovenčine sa toto exotické ovocie nazýva mučenka jedlá. Je ideálne na prípravu mnohých pokrmov. Mohli by sme povedať, že v každej krajine, z neho nájdete iný pokrm. Ak na túto pochúťku natrafíte, určite si zopár kúskov naložte do nákupného košíka. Hneď sa dozviete prečo.
Pochúťka plná zdravia
Toto ovocie je výborným zdrojom vitamínu A (beta karotén), bielkovín a taktiež vlákniny. Okrem toho obsahuje aj vysoké množstvo draslíku, horčíku, fosforu, kyseliny listovej a nicacínu. Jeho konzumácia má pozitívny vplyv na zdravie pokožky, očí a vlasov. Priaznivo pôsobí aj na naše dýchacie ústrojenstvo, a to i v prípade rôznych ochorení. Napríklad pri zahlienení, astme, či nádche. Odstraňuje infekcie tráviaceho traktu, odstraňuje poruchy spánku a navyše dokáže dodať množstvo energie, pretože obsahuje vysoké množstvo sacharidov. Aj napriek tomu, je vhodnou potravinou pri chudnutí, pretože obsahuje málo veľmi málo tukov.
Nutričné hodnoty :
Bielkoviny:2,4 percenta
Tuky:0.5 percenta
Vláknina:1,5 percenta
Sacharidy:20, 0 percent
Čo z PASSION FRUIT pripraviť
Toto ovocie má príjemnú, sladkokyslú chuť. Mohli by sme ju prirovnať k marhuli, alebo mangu. Je ideálne na prípravu smoothies, kokteilov, ovocných šalátov, alebo ako príloha k rybám a morským plodom. Môžete ju použiť taktiež na prípravu koláčov, alebo polevy.
Ako ju zjesť
Marakuja je však veľmi chutná i za surového stavu. Takto si navyše zanechá všetky vitamíny a ostatné prospešné látky. Ovocie je potrebné rozkrojiť na polovicu. Jedlá je iba dužina, ktorú môžete vybrať lyžičkou, alebo vyjedať priamo z obalu. Obsahuje množstvo jadierok, ktoré však nemusíte vyberať. Nemajú obzvlášť výraznú chuť, ľahko ich rozhryziete a sú taktiež veľmi zdravé.